sobota, 9 lutego 2008

Wątróbka

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki wieprzowej,
    4 dkg słoniny,
    2 dkg tłuszczu,
    3 dkg mąki,
    1/8 l śmietany,
    sól,
    pieprz,
    1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:

Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony i grubszych żył, osączyć. Słoninę pokrajać w słupki (długości 6 cm, średnicy ½ cm), oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać 1/8 l wody, dusić powoli około 25 minut pod przykryciem. Odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa. Wydać pokrajaną w dość grube plastry ułożone na podłużnym półmisku, oblaną sosem i posypaną siekaną zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw. (W ten sposób przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany. Smaczna jest również do chleba).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz