Placki:
1 1/2 kg ziemniaków,
1 mała cebula, 1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz (ewentualnie majeranek),
tłuszcz do smażenia.
Farsz:
1 /2 kg mięsa wołowego (łopatka, pręga krzyżowa dolna),
1 cebula,
25 dag pieczarek,
2 łyżki mąki,
3 łyżki tłuszczu,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Placki:
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce razem z obraną, umytą cebulą. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Dobrze wymieszać. Kłaść na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumieniąc z obu stron. Placki podawane po cygański/ muszą być znacznie większe od tradycyjnych. Najlepiej je smażyć na całej powierzchni małej patelni jak naleśniki. Układać w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika, aby nie stygły zanim usmażą się następne.
Farsz:
Mięso opłukać, oddzielić od kości, usunąć błony, drobno pokrajać osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Włożyć mięso i zarumienić je. Wyłożyć do rondelka, a na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć cebułę z pieczarkami. Pieczarki należy oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osaczyć j drobno pokrajać. Kiedy cebula się zarumieni przełożyć cebulę z pieczarkami do rondelka z mięsem, podlać wodą i dusić do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorący farsz układać na jednym placku i przykrywać natychmiast drugim. Podawać polane gęstą, wiejską śmietaną.
(przepis pani Aliny z Gdańska-Oliwy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz