8-10 buraków,
45 dag wołowiny,
1 duża cebula,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, 2 łyżki 6%. octu.
Składniki sosu:
3 łyżki mąki,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 pomidory,
4łyżki tłuszczu,
3/4 litra bulionu,
1/3 szklanki wytrawnego wina,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować w wodzie z dodatkiem octu, odlać, lekko, odparować, ostudzić, obrać i w każdym wydrążyć otwór tak, aby pozostawić około 1 cm grubości ścianki. Mięso wołowe umyć, oczyścić z błon, przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i.przesmażyć na maśle, dodać do mielonego mięsa, które doprawić do smaku, solą i pieprzem. Pobrze wymieszać. Farszem napełniać buraczki. Ułożyć w brytfannie i zalać sosem warzywnym. Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Sposób przyrządzania sosu:
Marchew i pietruszkę umyć, oskrobać i utrzeć na tarce do warzyw. Cebulę obrarć, umyć, drobno posiekać, połączyć z marchwią i pietruszką i przesmażyć z 2 łyżkami tłuszczu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórę, drobno pokrajać i dodać pod koniec smażenia do warzyw. Wyłożyć do rondelka. Na patelni mąkę przesmażyć na kolor kremowy, z pozostałymi 2 łyżkami tłuszczu i rozprowadzić wywarem mięsnym. Warzywa zalać wywarem i dusić przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodać wino, sól i pieprz. Sos przecedzić, przecierając przez sitko.
(przepis pana Mikołaja z Bielska Podlaskiego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz