niedziela, 9 marca 2008

Brukselka zapiekana pod beszamelem

Składniki:
  • 0,5 kg brukselki,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masłą,
  • ser zółty,
  • kiełbasa, szynka lub inna wędlina 10 - 15 dag,
  • cukier, sól, pieprz, cyrtyna.

Wykonanie:

Główki kapusty umyć, obrać z wierzchnich uszkodzonych lub nieświeżych liści, wrzucić na wrzącą osoloną wodę z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Nie przykrywać. Gotować do 15 minut. Odcedzić.
Przygotować sos: zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki masła, rozprowadzić ją, ciągle mieszając, szklanką przegotowanego mleka. Zagotować. Do smaku sól, pieprz i parę kropel cytryny. Po zdjęciu z ognia roztrzepać z sosem żółtko. Zamiast mleka może być śmietana.
Brukselkę ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Zalać sosem, położyć na wierzchu krojoną w paski szynkę (kiełbasęszynkową, mortadelę, plasterki parówkowej bez skórki), posypać obficie tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Podawać z ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz