- 0,5 kg brukselki,
- 0,5 l mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masłą,
- ser zółty,
- kiełbasa, szynka lub inna wędlina 10 - 15 dag,
- cukier, sól, pieprz, cyrtyna.
Wykonanie:
Główki kapusty umyć, obrać z wierzchnich uszkodzonych lub nieświeżych liści, wrzucić na wrzącą osoloną wodę z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Nie przykrywać. Gotować do 15 minut. Odcedzić.
Przygotować sos: zrobić jasną zasmażkę z łyżki mąki i łyżki masła, rozprowadzić ją, ciągle mieszając, szklanką przegotowanego mleka. Zagotować. Do smaku sól, pieprz i parę kropel cytryny. Po zdjęciu z ognia roztrzepać z sosem żółtko. Zamiast mleka może być śmietana.
Brukselkę ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Zalać sosem, położyć na wierzchu krojoną w paski szynkę (kiełbasęszynkową, mortadelę, plasterki parówkowej bez skórki), posypać obficie tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Podawać z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz