sobota, 8 marca 2008

Kurczak cytrynowo-miodowy


Składniki:

  • 4 piersi kurczaka,
    4 łyżeczki miodu,

  • 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego,

  • sok z 2 cytryn,

  • 1 ząbek czosnku,

  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1 łyżka oleju,

  • cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania,

  • 250 g makaronu,

  • sól, ewentualnie 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy).


Wykonanie:


Oczyszczone piersi myjemy i osączamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć. Przygotowujemy sos: mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli. Wkładamy piersi do szklanego naczynia i zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W woku lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy pozostały sos i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Przed podaniem można posypać ziołami i udekorować paskami skórki cytrynowej. Podajemy na makaronie, wcześniej ugotowanym w osobnej wodzie. Do kurczaka cytrynowo-miodowego polecam szklankę nektaru pomarańczowego. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz