Składniki:
- 4 piersi kurczaka,
4 łyżeczki miodu, - 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego,
- sok z 2 cytryn,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
- cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania,
- 250 g makaronu,
- sól, ewentualnie 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy).
Wykonanie:
Oczyszczone piersi myjemy i osączamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć. Przygotowujemy sos: mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli. Wkładamy piersi do szklanego naczynia i zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W woku lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy pozostały sos i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Przed podaniem można posypać ziołami i udekorować paskami skórki cytrynowej. Podajemy na makaronie, wcześniej ugotowanym w osobnej wodzie. Do kurczaka cytrynowo-miodowego polecam szklankę nektaru pomarańczowego. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz