poniedziałek, 7 lipca 2008

Parówki marynowane po czesku (utopence)

Składniki:
1 kg serdelków drobiowych ,
2 - 3 cebule,
3 - 4 połówki papryki marynowanej,
1 szklanka octu winnego,
3 szklanki wody,
ząbki czosnku.
ziele angielskie.
liście laurowe,
papryczki chili,
kolendra,
pieprz ziarnisty.

Wykonanie:

Serdelki obrać z folii, ponacinać wzdłuż. Cebulę obrać, przekroić na pól, pokroić na pólplasterki. Do środka każdego serdelka włożyć po kawałku pokrojonej cebu­li i pasek papryki. Serdelki spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju. Pozostałą paprykę i cebulę również włożyć do słoika. Przygotować zalewę octową. Zagotować wodę z octem i przyprawami, Zalewę ostudzić, zalać nią serdelki. Słój przykryć, odstawić na trzy dni do lodówki. Po tym czasie utopence są gotowe do spożycia. Można podawać na zimno do piwa albo włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180°C i podawać z ziemniakami..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz