70 dag schabu lub szynki z kością (frykando),- 3 cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 6 łyżek smalcu (lub olej),
- sól, pieprz,
- 3 łyżki mąki.
Mięso, o ile jest tłuste, okrajać z tłuszczu. Opłukać, oddzielić od kości. Pokrajać na duże cienkie plastry, pobić ostrożnie tłuczkiem. Cebulą pokrajać w plasterki, przesmażyć na tłuszczu (2 łyżki), dodać koncentrat, przyprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Płaty mięsa posolić. Na środek każdego płata nakładać farsz, zawijać, formując kotlety w kształcie trójkąta. Kotlet oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiane z 2 stron. Podawać z frytkami,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz