poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kotlet "baltija"

Składniki:

  • 70 dag schabu lub szynki z kością (frykando),
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 6 łyżek smalcu (lub olej),
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki mąki.
Wykonanie:

Mięso, o ile jest tłuste, okrajać z tłuszczu. Opłukać, oddzielić od kości. Pokrajać na duże cienkie plastry, pobić ostrożnie tłuczkiem. Cebulą pokrajać w plasterki, przesmażyć na tłuszczu (2 łyżki), dodać koncentrat, przyprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Płaty mięsa posolić. Na środek każdego płata nakładać farsz, zawijać, formując kotlety w kształcie trójkąta. Kotlet oprószyć mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiane z 2 stron. Podawać z frytkami,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz