czwartek, 31 stycznia 2008

Flaki po lwowsku

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych lub cielęcych,
    20 dag kości wołowych,
    20 dag kapusty włoskiej,
    1 cebula,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki masła,
    1/2 łyżki oleju,
    1/2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka parmezanu,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/4 łyżeczki imbiru,
    1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
    1 listek laurowy,
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
    sól.

Wykonanie:

Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie paski. Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 1 1/2 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą.Na końcu dodać parmezan Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę masła. Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz