czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa z jabłek i czarnego bzu

Składniki:

  • 5 kwaskowych jabłek (50 dag),
    25 dag dojrzałych owoców dzikiego bzu,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    cukier,1/3 szklanki śmietany.

Wykonanie:
Jabłka umyć, pokroić na kawałki (nie usuwać gniazd nasiennych) i ugotować w 1 l wody. Następnie przetrzeć przez sito. W pełni dojrzałe dojrzałe owoce bzu obrać z szypułek, wypłukać, zalać szklanką wody, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać do jabłek. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolać wody i zagotować. Zupę podprawić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody i posłodzić. Jeśli zupa będzie podawana na zimno, śmietanę wlać do zupy na talerzach, a jeśli na gorąco - do gorącej zupy w garnku. Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub herbatnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz