- kluseczki:
- 40 g filetów z łososia
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki kaszy manny
1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika
sól, pieprz
sok z cytrynu gałka muszkatołowa
- 1_cebula
1 jajko
2 - 3 łyżki kaszy manny1 łyżka tartego chrzanuze stoika
sól, pieprz
sok z cytryny, gałka
muszkatołowa
Wykonanie:
Filety opłukać i zmiksować razem z obraną cebulą. Dodać żółtko i kaszę mannę. Doprawić tartym chrzanem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Na koniec wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Łyżką nabierać masę, wkładać do wrzącej wody i gotować 5 minut, Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową. Włoszczyznę obrać, oczyścić, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić przez 5 minut na maśle. Wlać 1,2 litra wrzątku. Dodać liść laurowy, obrany czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy. Wlać sok z ogórków, zagotować. Zupę doprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Włożyć kluseczki i mocno podgrzać w zupie, Posypać koperkiem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz