sobota, 12 stycznia 2008

Zupa ogórkowa z kluseczkami z łososia

Składniki na 6 porcji:
- kluseczki:

  • 40 g filetów z łososia
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki kaszy manny
    1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika
    sól, pieprz
    sok z cytrynu gałka muszkatołowa
- zupa:
  • 1_cebula
    1 jajko
    2 - 3 łyżki kaszy manny1 łyżka tartego chrzanuze stoika
    sól, pieprz
    sok z cytryny, gałka
    muszkatołowa

Wykonanie:

Filety opłukać i zmiksować razem z obraną cebulą. Dodać żółtko i kaszę mannę. Doprawić tartym chrzanem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Na koniec wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Łyżką na­bierać masę, wkładać do wrzącej wody i gotować 5 minut, Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową. Włosz­czyznę obrać, oczyścić, opłukać, pokroić w za­pałkę, poddusić przez 5 minut na maśle. Wlać 1,2 litra wrzątku. Dodać liść laurowy, obrany czosnek, kilka ziaren zie­la angielskiego i czarne­go pieprzu. Doprawić solą i gotować na wol­nym ogniu 30 minut. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy. Wlać sok z ogórków, zagotować. Zupę doprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Włożyć kluseczki i moc­no podgrzać w zupie, Po­sypać koperkiem,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz