czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
    4 kostki rosołowe lub warzywne,
    2 łyżeczki vegety,
    6 ziemniaków (80 dag),
    4 jajka,
    2 ząbki czosnku,
    sok z 1 cytryny,
    1 szklanka gęstej śmietany,
    2 łyżki mąki,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną koskę. Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe, vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinak i gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na 5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna mieć kwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz