czwartek, 31 stycznia 2008

Sałatka z białej kapusty

Składniki:

  • główka kapusty,
    4 ogórki kiszone lub korniszony,
    2 pomidory,
    10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
    natka,
    1/2 kubka śmietany kremówki,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć. Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz