ciasto:- 400 g mąki,
- sól,
- 1 jajko,
- ok. 3/4 szklanki letniej wody;
farsz: - 700 g kiszonej kapusty,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, oraz 50 g masła.
Wykonanie:
Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać jajko i wlać stopniowo wodę, zarabiając ciasto nożem. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie poszatkowaną kapustę ugotować pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody. Dodać posiekane pieczarki podsmażone z cebulą na oleju. Doprawić, ostudzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz, zlepić pierogi. Wkładać partiami do wrzącej wody. Przykryć i gotować, aż wypłyną. Odkryć i dogotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i polać stopionym masłem. Można pierogi przygotować wcześniej, a przed podaniem obło-żyć wiórkami masła i zapiec na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz