2 małe dorsze lub inne ryby wędzone,- 10 dag młodych, białych pieczarek,
- średnia cebula,
- sok z cytryny,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki
Pieczarki umyć starannie w kilku wodach i osuszyć na durszlaku. Jeśli mają śnieżnobiałą skórkę, nie obieramy ich, tylko od razu siatkujemy w cieniutkie ploteczki. Trzeba je potem natychmiast skropić kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały. Rybę obrać z ości i podzielić na niewielkie, zgrabne kawałki. Cebulę pokrajać w kostkę, osolić i lekko wygniatać łyżką, aż zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawiajqc jeszcze solą, pieprzem, natką pietruszki,sokiem z cytryny oraz polewając dużą ilością oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz