sobota, 12 stycznia 2008

Sałatka z wędzonego dorsza z pieczarkami

Składniki:

  • 2 małe dorsze lub inne ryby wędzone,
  • 10 dag młodych, białych pieczarek,
  • średnia cebula,
  • sok z cytryny,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Pieczarki umyć starannie w kilku wodach i osuszyć na durszlaku. Jeśli mają śnieżnobiałą skórkę, nie obieramy ich, tylko od razu siatkujemy w cieniutkie ploteczki. Trzeba je potem natychmiast skropić kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały. Rybę obrać z ości i podzielić na niewielkie, zgrabne kawałki. Cebulę pokrajać w kostkę, osolić i lekko wygniatać łyżką, aż zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawiajqc jeszcze solą, pieprzem, natką pietruszki,sokiem z cytryny oraz polewając dużą ilością oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz