2 małe dorsze lub inne ryby wędzone,- 10 dag młodych, białych pieczarek,
 - średnia cebula,
 - sok z cytryny,
 - olej,
 - sól,
 - pieprz,
 - natka pietruszki
 
Pieczarki umyć starannie w kilku wodach i osuszyć na durszlaku. Jeśli mają śnieżnobiałą skórkę, nie obieramy ich, tylko od razu siatkujemy w cieniutkie ploteczki. Trzeba je potem natychmiast skropić kwaskiem cytrynowym, żeby nie ciemniały. Rybę obrać z ości i podzielić na niewielkie, zgrabne kawałki. Cebulę pokrajać w kostkę, osolić i lekko wygniatać łyżką, aż zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawiajqc jeszcze solą, pieprzem, natką pietruszki,sokiem z cytryny oraz polewając dużą ilością oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz