czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa grochowa

Składniki:

  • 30 - 40 dag grochu,
    25 dag włoszczyzny,
    15 dag boczku wędzonego,
    1 - 1/2 l wody,
    5 dag cebuli,
    2 dag tłuszczu,
    2 dag mąki,
    majeranek,
    1-2 ząbki czosnku,
    sól.

Wykonanie:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrajany w kostkę.Podawać z grzankami z bułki lub chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz