niedziela, 20 stycznia 2008

Kolorowe świderki z wątróbką i boczkiem

Składniki:


  • 1/2 kg kolorowego makaromu świderki,
  • 30 dag wątróbki cielęcej,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 2 marchewki,
  • łyżki _koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • cebula 2-3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Wątróbkę opłukać, pokroić w paski, obtoczyć w mące, wrzucić do boczku. Smażyć razem ok. 5-6 minut. Marchewki obrać, umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Włożyć marchewkę, oprószyć solą, zalać bulionem, dusić ok. 10 minut.. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Wrzucić wątróbkę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć. Rozłożyć na talerze, polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz