1/2 kg kolorowego makaromu świderki,- 30 dag wątróbki cielęcej,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 marchewki,
- łyżki _koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki bulionu,
- cebula 2-3 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Wątróbkę opłukać, pokroić w paski, obtoczyć w mące, wrzucić do boczku. Smażyć razem ok. 5-6 minut. Marchewki obrać, umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Włożyć marchewkę, oprószyć solą, zalać bulionem, dusić ok. 10 minut.. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Wrzucić wątróbkę i boczek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć. Rozłożyć na talerze, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz