sobota, 12 stycznia 2008

Ziemniaczanka z ogórkiem

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • l pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pół pora,
  • 4 ziemniaki,
  • średni ogórek
  • kostka przyprawy do zup,
  • kitla łyżek śmietany,
  • sól, majeranek
Wykonanie:

Włoszczyznę umyć, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę warzyw zostawić w całości. Zalać wszystko gorqcq wodq i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać ziemniaki obrane i pokrajane w drobniutką kosteczkę. Gdy będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler i por, a włożyć do zupy ogórki, obrane i pokrajane na cienkie plasterki lub paseczki. Pogotować przez chwilę. Przyprawić zupę sokiem z kwaszonych ogórków, solą (ostrożnie, bo ogórki są kwaśne), ewentualnie kostką przyprawy do zup. odrobiną cukru i tartym majerankiem. Na końcu wlać śmietanę i raz zagotować. Podawać zupę posypaną nacią pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz