1 marchewka,- l pietruszka,
 - kawałek selera,
 - pół pora,
 - 4 ziemniaki,
 - średni ogórek
 - kostka przyprawy do zup,
 - kitla łyżek śmietany,
 - sól, majeranek
 
Włoszczyznę umyć, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, a resztę warzyw zostawić w całości. Zalać wszystko gorqcq wodq i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać ziemniaki obrane i pokrajane w drobniutką kosteczkę. Gdy będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler i por, a włożyć do zupy ogórki, obrane i pokrajane na cienkie plasterki lub paseczki. Pogotować przez chwilę. Przyprawić zupę sokiem z kwaszonych ogórków, solą (ostrożnie, bo ogórki są kwaśne), ewentualnie kostką przyprawy do zup. odrobiną cukru i tartym majerankiem. Na końcu wlać śmietanę i raz zagotować. Podawać zupę posypaną nacią pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz