poniedziałek, 14 stycznia 2008

Zupa jajarzynowa "Julienne"

(przepis „Babuni" z Lublina)

Składniki:

  • 25 dag chleba razowego,
  • 25 dag chleba pszennego,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka wina wytrawnego,
  • cukier, sól, otarta skórka cytrynowa.

Wykonanie:

Chleb ususzyć, rozdrobnić i rozgotować w 3 litrach wody. Przetrzeć przez sito. Dodać rodzynki, Dotartą skórkę z cytryny, zagotować. Dodać wino, zaciągnąć żółtkami, doprawić do smaku solą i cukrem.
Uwagi:
Odmianą zupy chlebowej jest zupa z dodatkiem potartego sera żółtego w ilości 20 dag. Jeśli dodajemy ser żółty, nie dodajemy wówczas wina. Do proponowanego przez „Babunię" przepisu można zastosować ser twarogowy. Zmienia nieco smak i czyni zupę pożywniejszą. Twarożek w ilości 30 dag krajemy w kostkę porcjujemy wkładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Zupę można „wzmocnić" śmietaną (1 szklanka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz