czwartek, 31 stycznia 2008

Kartoflanka z zacierkami

Składniki:
ZUPA:
  • 40 dag ziemniaków,
    5 dag słoniny,
    1 cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
    1 listek laurowy,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    2 łyżki natki pietruszki,
    sól,
    pieprz.

ZACIERKI:

  • 2/3 szklanki mąki,
    jajko,
    sól.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, ziele angielskie, listek laurowy, sól i gotować 30 min. Przygotować zacierki : mąkę, jajko, sól i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce, po czym zagnieść twarde ciasto. Skubać małe kawałki ciasta i formować w rękach podłużne wałeczki. Zacierki dodać do zupy, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, i gotować 5 min. Słoninę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek obrać, posiekać dodać do słoniny i zrumienić, a następnie połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz