czwartek, 31 stycznia 2008

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 400 g. tuńczyka z puszki,
    1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
    banan,
    250 ml. majonezu,
    łyżeczka soku cytrynowego,
    3 jajka ugotowane na twardo,
    słodka papryka,
    sól,
    125 ml. chudego jogurtu,
    kilka liści sałaty do przybrania.

Wykonanie:

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i posypać papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz