- 50 dag kalafiora,
25 dag włoszczyzny,
1 3/4 l wody,
1/4 l mleka,
2 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól,
1-2 żółtka,
1 łyżka siekanego koperku.
Wykonanie:
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości. Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz