czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 50 dag kalafiora,
    25 dag włoszczyzny,
    1 3/4 l wody,
    1/4 l mleka,
    2 dag tłuszczu,
    3 dag mąki,
    sól,
    1-2 żółtka,
    1 łyżka siekanego koperku.

Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości. Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz