1 butelka piwa,- kawałek cynamonu lub 1 goździk,
- 4 łyżki śmietany,
- 15 dag białego sera,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- łyżeczka cukru, sól
Zagotować w rondel ku szklankę wody z cynamonem lub goździkiem, Do wrzącej wlać piwo i natychmiast dodać śmietanę z rozmieszaną w niej uprzednio mąką ziemniaczaną Przyprawić do smaku solą i cukrem. Tuż przed podaniem roztrzepać w kubeczku żółtko i dodawać do niego po łyżce zupy stale mieszając. Następnie wlać całą zawartość kubeczka do zestawionego z ognia rondelka z prawie wrzącą zupą, zamieszać i już nie gotować. Ten sposób zagęszczania zupy nazywa się „zaciąganiem". Cala trudność polega tu na niedopuszczeniu do zagotowania się zupy z żółtkiem, gdyż wówczas wytworzą się nieapetyczne kłaczki, Zupa musi być jednak na tyle gorąca, by z żółtka powstała jednolita emulsja. Na talerzach rozkładamy pokrajany w kostkę ser; ważne, by nie byt zbyt kwaśny i nie kruszył się, musi więc być dobrze odciśnięty. Zalewamy go zupą i podajemy.
Uwaga! Jeśli chcemy, by zupa była bardziej sycąca, można podać do niej grzanki z białej bułeczki przysmażone na tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz