- 2 tyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko, sól,
- 8 dag słoniny lub 10 dag boczku wędzonego do okraszenia
Ziemniaki podzielić na 3 części, z czego jedną część po obraniu ugotować, a pozostałe dwie zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Starte ziemniaki odcisnąć w ściereczce zbierając sok w czystym naczyniu. Po ustaniu płynu ostrożnie zlać go znad osadu, który tworzy mąka ziemniaczana. Wybrać mąkę i dofożyć razem z ziemniakami ugotowanymi i zmielonymi, dodaną mąkę ziemniaczaną i jajkiem, całość doktadnie wyrobić. Formować pyzy okrągłe lub podłużne i od razu wkładać do dużej ilości powolnie wrzącej osolonej wody. Gotować około 15-18 minut w zależności od wielkości pyzów. Odcedzone i osaczone podawać polanę tłuszczem z dodatkiem kapusty zasmażonej. Pyzy można odgrzewać w gorącej wodzie lub pokrajane w plasterki odsmażać na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz