sobota, 19 stycznia 2008

Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:


  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • pot cytryny, 1 tyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 250 g makaronu łazanki.

Wykonanie:

Suszone grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5 l cieplej przegotowanej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Warzywa obrac, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować razem jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Na patelni roztopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć na biato i dodać do zupy. Zupę ponownie zagotować. Na koniec doprawić śmietaną, sokiem cytrynowym i ewentualnie solą. Posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem łazanek ugotowanych według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz