100 g suszonych grzybów,- 1 marchew,
 - 1 pietruszka,
 - kawałek selera,
 - 1 cebula,
 - liść laurowy,
 - ziele angielskie,
 - sól, pieprz,
 - 2 łyżki masła,
 - 1 łyżka mąki,
 - 200 g śmietany kremówki,
 - pot cytryny, 1 tyżka posiekanej natki pietruszki,
 - 250 g makaronu łazanki.
 
Wykonanie:
Suszone grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5 l cieplej przegotowanej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Warzywa obrac, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować razem jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Na patelni roztopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć na biato i dodać do zupy. Zupę ponownie zagotować. Na koniec doprawić śmietaną, sokiem cytrynowym i ewentualnie solą. Posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem łazanek ugotowanych według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz