czwartek, 31 stycznia 2008

Fińska zupa jarzynowa

Składniki:

  • kalafior,
    125 g marchewki,
    125 g groszku,
    3 ziemniaki,
    200 g fasolki szparagowej,
    5 rzodkiewek,
    cukier,
    sól,
    pieprz,
    125 g szpinaku,
    masło,
    mąka,
    filiżanka mleka,
    2 żółtka,
    1/2 filiżanki śmietany,
    200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
    koperek.

Wykonanie:

Jarzyny umyć, obrać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżką cukru, włożyć warzywa bez szpinaku, przykryć, gotować 8 min,aż będą prawie miękkie Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub ogony raków włożyć do zupy. Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz