- kalafior,
125 g marchewki,
125 g groszku,
3 ziemniaki,
200 g fasolki szparagowej,
5 rzodkiewek,
cukier,
sól,
pieprz,
125 g szpinaku,
masło,
mąka,
filiżanka mleka,
2 żółtka,
1/2 filiżanki śmietany,
200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,
koperek.
Wykonanie:
Jarzyny umyć, obrać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżką cukru, włożyć warzywa bez szpinaku, przykryć, gotować 8 min,aż będą prawie miękkie Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub ogony raków włożyć do zupy. Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz