sobota, 12 stycznia 2008

Fasola po egipsku

Składniki:
  • 1 puszka fasoli w ziarnach, tzw. flogeolet,
  • 1 cebula,
  • kilka pieczarek,
  • olej, sól,
  • pieprz, kwasek cytrynowy, cząber, nać pietruszki

Wykonanie:

Otworzyć puszkę i odcedzić fasolę, przeznaczając zalewę do zupy na następny dzień (należy ją przetrzymać w lodówce w szklanym naczyniu). Cebulę posiekać, osolić i lekko wygnieść łyżką. Dodać do niej pieczarki opłukane, obrane i poszotkowane w cienkie plasterki. Pieczarki mają być surowe. Jeśli są zdrowe i świeże, nikomu nie zaszkodzą. Dodać fasolę i przyprawić sałatkę do smaku solą, sokiem cytrynowym, pieprzem i cząbrem. Polać olejem i posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz