- 25 dag porów (tylko białe części),
2 duże ziemniaki (25 dag),
1 jabłko (20 dag),
3/4 szklanki jogurtu,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka szczypiorku,
pieprz i sól.
Wykonanie:
Pory, ziemniaki i jabłko obrać, opłukać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pory,jabłko i ziemniaki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać 1 l gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Ostudzić i zmiksować, albo przetrzeć przez sitko. Wymieszać z jogurtem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz