wtorek, 15 stycznia 2008

Knedle austriackie

Składniki:

  • 350 g wątroby wołowej,
  • 1 czerstwa paryska bułka, szklanka ciepłego mleka,
  • mała cebula,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki usiekanej zielonej  pietruszki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • po ćwierć łyżeczki majeranku i mielonego pieprzu,
  • 2-3 łyżki tartej bułki.

Wykonanie:

Czerstwą bułkę pokroić w cienkie kromki, ułożyć w salaterce, zalać polową mleka, lekko posolić, zostawić na 30-40 minut. Umytą wątróbkę zalać mlekiem, zostawić na pół godziny, po czym wyjąć, osuszyć, obrać z błon, przepuścić przez maszynkę. Drobno pokrojoną cebulę i natkę przesmażyć na maśle. Surowe jajka dokładnie roztrzepać z majerankiem, solą i pieprzem, połączyć z wątróbką, cebulką i namoczoną butką, doktadnie wymieszać, a jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać tartej bułki. Z ciasta formować niewielkie knedle, gotować bez przykrycia w lekko osolonym wrzątku ok. 20 minut. Podawać polanę stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz