(przepis pani Wiery z Białegostoku)
Składniki:
1/2 kg sera salami,
3 małe serki topione,
1/2 kostki masła,
1 ogórek kiszony,
3 jaja ugotowane na twardo,
10 dag kiełbasy (parówka, mortadela, toruńska, krakowska parzona),
1 łyżka natki pietruszki,
pieprz, sól ewentualnie 2 łyżki grzybków marynowanych w nieostrej marynacie.
Wykonanie:
Z sera salami zdjąć parafinę i wrzucić go do wrzącej wody. Parzyć około 30 minut, aby zmiękł. Przyrządzić farsz: pokrajać bardzo drobno kiełbasę, ogórek, jaja, zieleninę i grzyby. Masło rozetrzeć w makutrze z serkami topionymi. Dodać do tego rozdrobnione składniki farszu i bardzo dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Ser wyjąć z wody, osuszyć, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wyłożyć nań farsz i zwinąć roladę. Roladę zawinąć w folię, pergamin, gazę i przycisnąć deseczką, na której ułożyć ciężarek na około 1 godzinę. Później wstawić do lodówki. Podawać jako przekąskę lub zamiast wędliny do kanapek.
Uwagi:
Pani Marta Orlińska z Chrzanowa proponuje inny farsz do rolady: 2 serki topione, 2 jajka. 2 strąki czerwonej papryki, 1 ogórek konserwowy, 10 dag szynki konserwowej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki szczypiorku drobno pokrajanego.
Ser topiony utrzeć z żółtkami na twardo ugotowa nych jaj, szynkę, szczypiorek drobno pokrajać i wymieszać z masą z sera topionego i żółtek Bardzo dobrze wyrobić dodając w końcu majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzoną masą posmarować rozwałkowany ser salami. Dalej postępować jak w przepisie pani Wiery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz