czwartek, 31 stycznia 2008

Sałatka indyjska

Składniki:

  • 100 g. długoziarnistego ryżu,
    100 g. czerwonej fasoli z puszki,
    mała cebula,
    kostka rosołowa,
    strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ),
    50 g. kukurydzy z puszki,
    pomarańcza,
    łyżka soku cytrynowego,
    natka,
    3 łyżki oliwy,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając. Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz