poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kotlet nadnarwiański

Składniki:

  • 5 dag schabu z kością,
  • 25 dag podrobów drobiowych (skrzydełka, żołądki, serca, szyjki),
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • nać pietruszki,
  • szczypiorek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • smalec lub olej do smażenia.
Wykonanie:

Podroby oczyścić, umyć, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Ostudzić, usunąć kości, drobno pokrajać. Ugotować dwa jaja, obrać ze skorupek, pokrajać w drobną kostkę. Jaja połączyć z podrobami, dodać posiekaną nać pietruszki i posiekany szczypiorek. Wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Schab opłukać, osaczyć z wody, oddzielić od kości. Mięso pokrajać na plastry, lekko pobić młotkiem. Na każdy plaster mięsa posolonego i przyprawionego pieprzem nakładać farsz z podrobów, zawijać. Brzegi (zwiniętych w rulon) zrazów zbić mocno młotkiem. Całość panierować w tartej bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z frytkami lub ziemniakami puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz