5 dag schabu z kością,- 25 dag podrobów drobiowych (skrzydełka, żołądki, serca, szyjki),
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- nać pietruszki,
- szczypiorek,
- 4 łyżki tartej bułki,
- smalec lub olej do smażenia.
Podroby oczyścić, umyć, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Ostudzić, usunąć kości, drobno pokrajać. Ugotować dwa jaja, obrać ze skorupek, pokrajać w drobną kostkę. Jaja połączyć z podrobami, dodać posiekaną nać pietruszki i posiekany szczypiorek. Wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Schab opłukać, osaczyć z wody, oddzielić od kości. Mięso pokrajać na plastry, lekko pobić młotkiem. Na każdy plaster mięsa posolonego i przyprawionego pieprzem nakładać farsz z podrobów, zawijać. Brzegi (zwiniętych w rulon) zrazów zbić mocno młotkiem. Całość panierować w tartej bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z frytkami lub ziemniakami puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz