sobota, 12 stycznia 2008

Żur białostocki

Składniki:

  • 20 dag kiełbasy tzw. białej lub zwyczajnej,
  • zakwas
    1 cebula,
    sól, pieprz,
    liść laurowy,
    czosnek,
    kilka łyżek śmietany,
    majeranek,
    2 kromki razowego chleba

Wykonanie:


Do garnka z zimną wodą (3 szklanki) włożyć umytą kiełbasę, dodając cebulę, 2 ziarnka pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego i skrawek liścia laurowego. Gotować: kiełbasę białą - 30 minut, zwyczajną — 10 minut. Wyjąć i trzymać pod przykryciem. Do garnka z wywarem wlać odpowiednią ilość zakwasu kupionego w butelce; wystarczy raz zagotować. Przyprawić żurek do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem. Tuż przed podaniem wlać śmietanę. Podawać z grzankami z czarnego chleba. Chleb kroimy w drobną kostkę, nacieramy ząbkiem czosnku i przyrumieniamy na tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz