Składniki:
- 20 dag kiełbasy tzw. białej lub zwyczajnej,
- zakwas
1 cebula,
sól, pieprz,
liść laurowy,
czosnek,
kilka łyżek śmietany,
majeranek,
2 kromki razowego chleba
Wykonanie:
Do garnka z zimną wodą (3 szklanki) włożyć umytą kiełbasę, dodając cebulę, 2 ziarnka pieprzu, 1 ziarnko ziela angielskiego i skrawek liścia laurowego. Gotować: kiełbasę białą - 30 minut, zwyczajną — 10 minut. Wyjąć i trzymać pod przykryciem. Do garnka z wywarem wlać odpowiednią ilość zakwasu kupionego w butelce; wystarczy raz zagotować. Przyprawić żurek do smaku zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem. Tuż przed podaniem wlać śmietanę. Podawać z grzankami z czarnego chleba. Chleb kroimy w drobną kostkę, nacieramy ząbkiem czosnku i przyrumieniamy na tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz