czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu
    szynki,
    1 korzeń chrzanu (15 dag),
    1 cebula,
    2 łyżki mąki,
    sok z 1 cytryny,
    1 szklanka kwaśnej śmietany,
    5 jajek na twardo,
    1 listek laurowy,
    5 ziarenek pieprzu,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz mielony.

Wykonanie:

Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz. Cebulę obrać i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 - 10 min. Następnie wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy. Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Zupę podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz