1 średni kalafior lub 2 małe,- resztki mięsa z obiadu lub jakiejkolwiek wędliny,
 - łyżka mąki,
 - łyżka masła,
 - około szklanki mleka,
 - sól, pieprz,
 - gałka muszkatołowa,
 - trochę tartego sera,
 - kwasek,
 - posiekana zielenina
 
Kalafior ugotować na wpół miękko. W tym czasie przyrządzić sos. Masło stopić w małym rondelku, uważając, by się nie zrumieniło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzić letnim mlekiem, energicznie mieszając. Gdy sos ma już gładką konsystencję, doprawić go do smaku podanymi przyprawami. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć podzielony na cząstki kalafior, a między nimi umieścić mięso lub wędlinę pokrajane w paseczki. Zalać sosem, posypać po wierzchu serem i tartą bułką. Zapiec w piekarniku. Podając posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz