1 średni kalafior lub 2 małe,- resztki mięsa z obiadu lub jakiejkolwiek wędliny,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- około szklanki mleka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- trochę tartego sera,
- kwasek,
- posiekana zielenina
Kalafior ugotować na wpół miękko. W tym czasie przyrządzić sos. Masło stopić w małym rondelku, uważając, by się nie zrumieniło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzić letnim mlekiem, energicznie mieszając. Gdy sos ma już gładką konsystencję, doprawić go do smaku podanymi przyprawami. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć podzielony na cząstki kalafior, a między nimi umieścić mięso lub wędlinę pokrajane w paseczki. Zalać sosem, posypać po wierzchu serem i tartą bułką. Zapiec w piekarniku. Podając posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz