sobota, 12 stycznia 2008

Kalafior z resztkami mięsa z sosem

Składniki:

  • 1 średni kalafior lub 2 małe,
  • resztki mięsa z obiadu lub jakiejkolwiek wędliny,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • około szklanki mleka,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • trochę tartego sera,
  • kwasek,
  • posiekana zielenina
Wykonanie:

Kalafior ugotować na wpół miękko. W tym czasie przyrządzić sos. Masło stopić w małym rondelku, uważając, by się nie zrumieniło. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzić letnim mlekiem, energicznie mieszając. Gdy sos ma już gładką konsystencję, doprawić go do smaku podanymi przyprawami. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć podzielony na cząstki kalafior, a między nimi umieścić mięso lub wędlinę pokrajane w paseczki. Zalać sosem, posypać po wierzchu serem i tartą bułką. Zapiec w piekarniku. Podając posypać posiekaną natką lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz