sobota, 12 stycznia 2008

Czeskie knedliki

Składniki:


  • l kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
    jajo, żółtko,
    6 łyżek mąki krupczatki,
    6 łyżek kas/y manny,
    5 łyżek masła,
    mała kajzerka, sól
Wykonanie:

Bułkę pokroić w drobną kostkę, przesuszyć na rozgrzanej patelni. Obrane ziemniaki przepuścić
przez maszynkę. Ucierając masło z żółtkiem i całym jajem, stopniowo dodawać ziemniaki, mąkę i kaszę mannę, dobrze wyrobić ciasto. Dodać do ciasta przesuszone kostki bułki i dokładnie wymieszać. Formować podłużne knedliki, wrzucać je na osolony wrzątek, gotować ok. 20 minut. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Można je także podawać jako samodzielne danie, polanę stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz