sobota, 12 stycznia 2008

Ryba w piwnym cieście

Składniki:

  • 4 kostki ryby mrożonej lub odpowiednich porcji filetów z dorsza lub morszczuka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • piwo,
  • olej,
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy, gałka muszkatołowa
Wykonanie:

Rybę nieco rozmrozić, skraplając kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w przegotowanej wodzie lub octem winnym i soląc. Z jajka, mąki oraz piwa wyrobić ciasto. Ilość piwa należy regulować tak, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Doprawić je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdą porcję ryby obsypać mąką, maczać w cieście z obu stron i kłaść na bardzo gorący olej. Po przyrumienieniu odwrócić na drugq stronę i zmniejszyć nieco płomień. Ryba smaży się około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz