sobota, 19 stycznia 2008

Uszka do barszczu

Składniki:


  • 200 g mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 tyżka oleju,
  • 50 g ugotowanych suszonych grzybów (tych z barszczyku},
  • 1 - 2 tyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko, 1 - 2 tyżki tartej bulki,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Z mąki, szczypty soli i około 1/3 letniej wody zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, połączyć z drobno posiekanymi, ugotowanymi, suszonymi grzybami, orzechami i natką pietruszki. Do farszu wbić jajko i wsypać tarttą bułkę. Doprawić solą, pieprzemi starannie wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na nieduże kwadraty o boku 2-3 cm. Na środek kwadratów nałożyć farsz. Sklejać boki po przekątnej i sklejać uszka. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty od czasu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz