czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa francuska

Składniki:

  • 4 - 5 cebul,
    1 porcja włoszczyzny,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    5 dag sera (ementaler, gouda),
    1/2 bułki paryskiej,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżka mąki,
    1/2 łyżeczki cukru,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz