- 4 - 5 cebul,
2 ząbki czosnku,
4 kromki chleba tostowego,
4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
4 szklanki bulionu z kostki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 krople sosu tabasco,
pieprz,
cukier,
sól.
Wykonanie:
Cebule i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, przełożyć do rondla i smażyć na oleju, aż się zrumienią. Bulion zagotować, dodać do cebuli, doprawić sosem tabasco, solą, cukrem, pieprzem i gotować jeszcze 25 min. Tosty posmarować masłem i posypać pieprzem, na wierzchu każdej kromki położyć po plasterku sera (ser w plasterkach można zastąpić serem stałym). Tosty ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku, w temp. 190 st.C, ok. 10 min, aż ser się zrumieni. Gorącą zupę podawać z tostami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz