czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa z tostami

Składniki:

  • 4 - 5 cebul,
    2 ząbki czosnku,
    4 kromki chleba tostowego,
    4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
    4 szklanki bulionu z kostki,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżka masła,
    2 krople sosu tabasco,
    pieprz,
    cukier,
    sól.

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, przełożyć do rondla i smażyć na oleju, aż się zrumienią. Bulion zagotować, dodać do cebuli, doprawić sosem tabasco, solą, cukrem, pieprzem i gotować jeszcze 25 min. Tosty posmarować masłem i posypać pieprzem, na wierzchu każdej kromki położyć po plasterku sera (ser w plasterkach można zastąpić serem stałym). Tosty ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku, w temp. 190 st.C, ok. 10 min, aż ser się zrumieni. Gorącą zupę podawać z tostami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz