poniedziałek, 14 stycznia 2008

Jajecznica z ziemniakami boczkiem i serem

Składniki:

  • 8 ziemniaków/15 dkg żółtego twardego sera,
  • 5 dag boczku,
  • 7 jaj,
  • pieprz, sól,
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku,
  • 3-4 łyżki smalcu,
  • 1-2 łyżki masła.

Wykonanie:

Boczek pokrajać na plastry, usmażyć, wyjąć z patelni. Do wytopionego z boczku tłuszczu dodać smalec, rozgrzać. Ułożyć na tłuszczu ziemniaki, obrane, umyte, pokrajane w dość grube plasterki i odsączone, usmażyć. Po usmażeniu ułożyć na ziemniakach usmażony boczek i posypać je tartym, na tarce do ziemniaków, żółtym, twardym serem. Jajka rozbić, rozbełtać w miseczce widelcem, posolić do smaku, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem. Masą jajeczną zalać ziemniaki, wstawić patelnię lub brytfannę do gorącego piekarnika i zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz