8 ziemniaków/15 dkg żółtego twardego sera,- 5 dag boczku,
 - 7 jaj,
 - pieprz, sól,
 - 5 łyżek posiekanego szczypiorku,
 - 3-4 łyżki smalcu,
 - 1-2 łyżki masła.
 
Wykonanie:
Boczek pokrajać na plastry, usmażyć, wyjąć z patelni. Do wytopionego z boczku tłuszczu dodać smalec, rozgrzać. Ułożyć na tłuszczu ziemniaki, obrane, umyte, pokrajane w dość grube plasterki i odsączone, usmażyć. Po usmażeniu ułożyć na ziemniakach usmażony boczek i posypać je tartym, na tarce do ziemniaków, żółtym, twardym serem. Jajka rozbić, rozbełtać w miseczce widelcem, posolić do smaku, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem. Masą jajeczną zalać ziemniaki, wstawić patelnię lub brytfannę do gorącego piekarnika i zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz