poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kotlet podlaski

Składniki:


  • 75 dag schabu z kością,
    25 dag smalcu,
    2 jaja,
    2 łyżki mąki,
    10 dag kiełbasy toruńskiej,
    2 cebule, imbir,
    pieprz, sól.

Wykonanie:

Mięso oplukać, oddzielić od kości, okrajać z tłuszczu, pociąć na płaty. Pobić równomiernie, dość silnie tłuczkiem, nadać kształt owalny, posolić i przyprawić pieprzem. Pokroić w drobną kostkę kiełbasę. Posiekać drobno cebulę. Następnie cebulę podsmażyć, kiedy zrobi sią szklista dodać kiełbasę i rozbite dwa jajka przyprawę. Posolić i wystudzić. Farsz nakładać na płaty mięsa, zwijać w rulon, opanierować i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu jak pączki. Podawać z ziemniakami puree lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz