sobota, 12 stycznia 2008

Zalewajka

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków.
    2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy,
    15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
    włoszczyzna (bez kapusty),
  • łyżka oleju,
  • 2 duże cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • butelka lub słoik białego barszczu,
  • majeranek, curry, pieprz, sól
Wykonanie:

W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki, dość długo, aby trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

by Beata Andrzejczuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz