1 kg ziemniaków.
2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy,
15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
włoszczyzna (bez kapusty),- łyżka oleju,
- 2 duże cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- kilka suszonych grzybów,
- butelka lub słoik białego barszczu,
- majeranek, curry, pieprz, sól
W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki, dość długo, aby trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
by Beata Andrzejczuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz