sobota, 12 stycznia 2008

Zupa "nic"

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4 szklanki mleka,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy
Wykonanie:

Rozdzielić jajka, oddzielając białka na głęboki talerz. Ubijać je, a gdy piana będzie sztywna, dodać cukier puder, w ilości pół łyżeczki na jedno białko. Ubijać dalej, poruszając już trzepaczkq mniej energicznie, aż piana stanie się lśniąca i urywa się płatami od trzepaczki. W tym czasie w płaskim rondelku zagotować mleko i na wrzqce kłaść łyżką małe porcje piany (około 8 sztuk). Gdy pogotujq się przez minutę (na malutkim ogniu), prze wrócić je delikatnie na drugq stronę i po upływie następnej minuty ostrożnie wyjąć na talerz. Utrzeć żółtka z cukrem na bardzo gęsty i biały kogel--mogel, biorqc na każde żółtko - dwie płaskie łyżeczki cukru. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Na koniec wsypać cukier waniliowy i wlać do mogla--mogla kilka łyżek wrzącego mleka. Energicznie wymieszać i wlać całość do wrzącego mleka. Przez chwilę trzymać na ogniu, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać zupę w dużych filiżankach lub tzw. bulionówkach, na zimno lub na ciepło - jak kto woli. Do każdej porcji wkładać po kilka klusek z piany. Do tego kupne beziki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz