- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
- 300 g mąki pszennej,
- 1-2 jajka, sól.
Farsz:
- 150 g słoniny,
- 2 cebule,
- 400 g białego sera
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Przygotować farsz: drobniutko pokrojoną słoninę stopić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać sof i pieprz i chwilę smażyć mieszając, przestudzić i wymieszać z przepuszczonym przez maszynkę serem, doprawiając do smaku pieprzem. Ugotowane ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę, wbić jajka, dodać mąkę, sól i szybko wyrobić ciasto, uformować wałek, pokroić na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć ręką, nadziać farszem, skleić, wrzucać na osolony wrzątek. Podawać polanę stopionym mastem ze zrumienioną tartą bułką.
Uwaga! Knedle przygotowywać natychmiast po zrobieniu ciasta. Długo leżące ciasto rzednie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz