70 dag szynki z kością,- l mały seler,
- l cebula,
- l pietruszka,
- 2 jaja,
- 4 łyżki smalcu (lub olej),
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek tartej bulki białej,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso, o ile jest tłuste, okrajać z tłuszczu. Opłukać, oddzielić od kości. Pokrajać na duże cienkie plastry, pobić ostrożnie tłuczkiem, posypać solą i mielonym pieprzem. Jarzyny pokrajać na drobne słupki, cebulę w talarki. Podsmażyć na smalcu. Pokoniec smażenia dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. Farsz pozostawić do ostygnięcia. Na płaty mięsa nakładać wystudzony farsz. Zawijać w kształcie prostokąta. Kotlety obtoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie na 5 minut wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami puree lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz