poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kotlet litewski

Składniki:

  • 70 dag szynki z kością,
  • l mały seler,
  • l cebula,
  • l pietruszka,
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki smalcu (lub olej),
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek tartej bulki białej,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:


Mięso, o ile jest tłuste, okrajać z tłuszczu. Opłukać, oddzielić od kości. Pokrajać na duże cienkie plastry, pobić ostrożnie tłuczkiem, posypać solą i mielonym pieprzem. Jarzyny pokrajać na drobne słupki, cebulę w talarki. Podsmażyć na smalcu. Pokoniec smażenia dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. Farsz pozostawić do ostygnięcia. Na płaty mięsa nakładać wystudzony farsz. Zawijać w kształcie prostokąta. Kotlety obtoczyć w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie na 5 minut wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami puree lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz