czwartek, 31 stycznia 2008

Jajecznica dla smakoszy

Składniki:
  • 6 roztrzepanych jaj,

  • 5 łyżek mleka,

  • sól,

  • 6 pieczarek,

  • 3 przepołowione pomidory,

  • 4 łyżkistartego sera żółtego,

  • 12 kromek pszennej bułki lub 6 kromek żytniego chleba,

  • 3 łyżki oleju,

  • 4 łyżki masła.


Wykonanie:


Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła, dobrze podgrzać, włożyć calepieczarki, smażyć do wyparowania soku, wyjąć łyżką cedzakową, następnie włożyćpomidory, smażyć na średnim ogniu przez 2 min, wyjąć, trzymać w ciepłe ( podobniejak pieczarki ), do tłuszczu dodać bułkę lub chleb, smażyć na złoty kolor, wyłożyć nagorący półmisek. Na drugiej patelni usmażyć na dwu łyżkach masła jajecznice z jaj imleka, osolić. Jajecznice ułożyć na bułce na wierzch położyć polówkę pomidora,następnie pieczarkę, posypać serem, podawać natychmiast z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz