- 6 roztrzepanych jaj,
- 5 łyżek mleka,
- sól,
- 6 pieczarek,
- 3 przepołowione pomidory,
- 4 łyżkistartego sera żółtego,
- 12 kromek pszennej bułki lub 6 kromek żytniego chleba,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki masła.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać 2 łyżki masła, dobrze podgrzać, włożyć calepieczarki, smażyć do wyparowania soku, wyjąć łyżką cedzakową, następnie włożyćpomidory, smażyć na średnim ogniu przez 2 min, wyjąć, trzymać w ciepłe ( podobniejak pieczarki ), do tłuszczu dodać bułkę lub chleb, smażyć na złoty kolor, wyłożyć nagorący półmisek. Na drugiej patelni usmażyć na dwu łyżkach masła jajecznice z jaj imleka, osolić. Jajecznice ułożyć na bułce na wierzch położyć polówkę pomidora,następnie pieczarkę, posypać serem, podawać natychmiast z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz