czwartek, 31 stycznia 2008

Kartoflanka po wiedeńsku

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków,
    1 porcja włoszczyzny,
    1 cebula,
    10 dag wędzonego boczku,
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
    3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe,
    1 łyżeczka mąki,
    1/2 łyżeczki kminku,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 listek laurowy,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    2 łyżeczki octu 10-procentowego,
    2 łyżki szczypiorku,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać vegetę, sól i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz