czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa chłopska z boczkiem

Składniki:

  • 300g marchwi,
    200g białej rzodkwi,
    3 pory,
    2 cebule,
    2 ziemniaki,
    130g wędzonego boczku,
    30g masła,
    2 listki laurowe,
    litr bulionu z kostki,
    duża szczypta tymianku,
    pęczek natki.

Wykonanie:
Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.Natkę przebrać, umyći drobno posiekać. Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypaćposiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz