- 300g marchwi,
200g białej rzodkwi,
3 pory,
2 cebule,
2 ziemniaki,
130g wędzonego boczku,
30g masła,
2 listki laurowe,
litr bulionu z kostki,
duża szczypta tymianku,
pęczek natki.
Wykonanie:
Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.Natkę przebrać, umyći drobno posiekać. Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypaćposiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz