Złowiono na O2.pl |
Tekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 11-01-2010 |
Nazwy potraw biorą się przede wszystkim od nazwisk kucharzy , którzy po raz pierwszy je przyrządzili lub od sławnych osób zlecających przygotowanie specjalnego dania. Boeuf Strogonow pochodzi od hrabiego Stroganowa, który słynął z otwartych obiadów i właśnie na tę okazję zlecił przygotowanie dania z polędwicy wołowej i pieczarek. |
Porcje: 4 Koszt: 18 zł Trudność: prosty Czas: 60 min. Kaloryczność: wysoka |
0,5 kg świeżej wołowiny bez kości, 15 dag pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju, majeranek, sól, pieprz. Jak przyrządzić? Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju oraz odrobinie masła. Mięso przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu. Pieczarki i cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, dołożyć pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dusić jeszcze 10 minut. Jak podawać? Podawać z pieczywem. |
wtorek, 30 marca 2010
Mój boeuf Strogonow
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz