wtorek, 30 marca 2010

Mój boeuf Strogonow


Złowiono na O2.pl
Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 11-01-2010
Nazwy potraw biorą się przede wszystkim od nazwisk kucharzy
, którzy po raz pierwszy je przyrządzili lub od sławnych osób zlecających przygotowanie specjalnego dania. Boeuf Strogonow pochodzi od hrabiego Stroganowa, który słynął z otwartych obiadów i właśnie na tę okazję zlecił przygotowanie dania z polędwicy wołowej i pieczarek.
Porcje: 4  Koszt: 18 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min. Kaloryczność: wysoka
   


Składniki:


0,5 kg świeżej wołowiny bez kości,
15 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
majeranek,
sól, pieprz.



Jak przyrządzić?


Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju oraz odrobinie masła.

Mięso przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu.

Pieczarki i cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa.

Gdy mięso będzie miękkie, dołożyć pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Dusić jeszcze 10 minut.



Jak podawać?


Podawać z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz