Napisał: anerite | |
Skład: Kwaśna, gęsta dobra śmietana majonez jajka na twardo szczypiorek marynowane ogórki kiszone ogórki, marynowane malutkie cebulki marynowane grzybki (koniecznie) chrzan kapary sól, cukier troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie). Wykonanie: Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, ja robię 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak. Ja lubię dużo chrzanu, to sobie dokładam osobno więcej. Jest to moja własna kompozycja. Jadłam kiedyś cos podobnego (w wieku 10-12 lat) u znajomych, i naturalnie nie pytałam o przepis. Sama potem kombinowałam sobie skład, bo tak mi smakowało. Robie to zawsze na święta ale można tez z innej okazji. Smacznego, Anerite. |
wtorek, 30 marca 2010
Wielkanocny sos do wędlin
Złowione na Pychotka.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz